Intresserad av en ragdollunge

från S*Jörgårdens?

 

S*Jörgårdens KQ Brownie Olivia

 

 

Grattis till ditt val av kattrasen RAGDOLL!

Här följer lite info om hur kattungarna växt upp samt info om kattungeköp från S*Jörgårdens Ragdolls:

 

 

UPPVÄXTEN:

I början har bebisarna och mamma katt ett eget lugnt rum (ett av våra sovrum) dit de andra katterna inte får komma. När de blivit runt 4-5 veckor får de flytta in i vårt kök där vi ofta är och när de är runt 7 veckor öppnar vi upp till köket och de får tillgång till vardagsrum mm (hela mellanvåningen på vårt hus).De växer upp mitt i familjelivet! :) 

Kattungarna hos oss äter "Royal Canin Babycat" som de har fri tillgång på. De får torrfoder från det att de är 3 veckor gamla, vissa börjar smaka direkt medan andra låter vänta lite på sig och föredrar mammamjölken. När de blivit runt 10 veckor börjar vi även servera torrfodret "Royal Canin Kitten." 

Kattungarna får även våtfodret "Latz Junior" morgon och kväll från att de är ca 5-6 veckor, samt råfodret "Mush Vaisto Cat" (den gula påsen som passar kattungar). Mush brukar ofta bli deras favoritfoder! 

Kattungen får med sig det kattungefoder (torrfoder och våtfoder) den är vana att äta här, när den flyttar, så det räcker för den första tiden i nya hemmet. 

När kattungarna är små har de icke-klumpande papperspellets "Toa-Lätt" i lådorna hemma hos oss. Små kattungar smakar på det mesta och vi vill inte riskera att de äter klumpande kattsand som ställer till det i magen på dem. Den här "smaka-på-allt-fasen" går så småningom över och då börjar vi - i god tid innan leverans - vänja över dem till klumpande kattsand i lådorna.

Kattungarna tillbringar sina första 3 veckor i livet i bolådan, de diar och sover, växer och utvecklas. Ögonen öppnas vid ca 9-14 dagars ålder. När de är 3 veckor så öppnar vi upp bolådan och de får tillgång till första lilla kattungehagen, första lilla toalådan, första leksakerna, smakportioner foder mm - spännande!

Ju mer kattungarna växer ju större utrymme får de, det gäller att de inte får för stort för snabbt bara, så de lär sig gå på lådan ordentligt! När de sen flyttar så är de helt rumsrena. De är vana både vid kattlådor med och utan tak, men vi brukar plocka bort vippluckan så de är inte vana vid lucka. Har du en kattlåda med huv och vipplucka så rekommenderar jag att du tar bort vippluckan första veckan, och sen när du satt tillbaka den så "stoppa in" kattungen i toalådan och låt den lista ut hur den tar sig ut igen och så gör du detta ett par gånger så kan den sen! 

 

 

SKÖTSELRÅD & KONTAKT:

Klicka HÄR så kommer du till våra skötselråd där du får tips och råd om hur du tar hand om din lilla Jörgårdare.

Jag finns förstås alltid till förfogande om du som kattungeköpare har några funderingar angående din katt, även efter köpet. Är det några problem så hjälper jag gärna till och försöker lösa det på bästa sätt. Det är bara roligt om ni tar kontakt!

Små rapporter om hur det går, om katternas hälsa/ev sjukdomar, ev utställningsresultat, om deras temperament och förstås foton via mail/sms är alltid väldigt välkommet.

Fotografier och all info om hälsa och temperament är otroligt viktigt för mig i mitt avelsarbete för att kunna utvärdera min avel på ett bra sätt. Bilder ni skickar på era "Jörgårdare" hamnar då och då på vår katteri-facebook-sida "S*Jörgårdens Ragdolls" eller på vår instagram: jorgardenragdoll.

 

 

PRISER & KASTRERING

Priserna för våra kattungar varierar, beroende på katt, sällskapspriset är normalt ca 13000-15000 kr men kan variera både uppåt och nedåt. Du är välkommen att höra av dig för exakt prisuppgift på respektive kattunge vid intresse, ifall inte priset redan står utskrivet här på hemsidan. 

Kattungarna som säljs till sällskap levereras kastrerade, i den mån vår veterinär tycker de är tillräckligt stora att kastrera innan leverans, i annat fall ska köparen låta kastrera kattungen senast vid 6 månaders ålder. Kastreringskostnaden tillkommer (0m ej annat står angivet vid respektive katt). Kastreringskostnad hona 1000 kr och hane 700 kr.

Kattungar till avel i Sverige från oss kostar ca 20000-22000 kr för hona och 23000-25000 kr för hane, lite beroende på katt. Vi har alltid restriktioner vid försäljning av katt till avel, katten säljs till köparens egen avel, inga utlån. 

Till övriga nordiska länder och länder inom EU tillkommer 2000:- för rabiesvaccination, pass och merkostnader. 

Kattungar till avel utanför EU kostar mer, priserna varierar beroende på vilken katt och vilket land det gäller. 

Priset på alla katter inkluderar 25% moms. Jag redovisar alla sålda katter och säljer kattungarna "vitt", enligt gällande regler och med alla papper i ordning.

 

 

INTRESSERAD AV AVEL?

Till dig som är intresserad av avel och vill köpa en kattunge till avel från oss, har jag skrivit ihop tips & råd som du hittar HÄR. Att avla katter är ett stort ansvar, även om det är så att du "bara vill prova ta en kull kattungar" - så det finns mycket du behöver sätta dig in i och fundera över! Jag hjälper gärna nya uppfödare som väljer en Jörgårdare att starta upp sin avel med.

Du som köper avelskatt av mig får välja vilka ev hälsotester du vill att jag låter göra på kattungen innan leverans, såsom ex blodgruppering, scanning av njurar etc. Alla tester du vill ha gjorda får du som köpare betala kostnaden för, utöver kattungens pris.

 

 

TINGNING

En tingningsavgift (handpenning) på 5000 kr tas ut när du tingar din kattunge. Handpenningen återbetalas inte vid ånger, då jag hållit kattungen för din räkning och nekat andra köpare. Däremot återbetalar jag alltid full tingningsavgift om kattungen skulle bli sjuk innan leverans eller om något fel upptäcks vid veterinärbesiktningen. Skulle det vara något mindre fel så kan köparen och jag komma överens om köp till reducerat pris om båda vill.

När du tingar din katt så skrivs ett tingningsavtal som du får med dig hem om du är här på besök, alternativt postar eller skickar vi avtalen via email/sms/messenger till dig för påskrift. När en köpare tingat en kattunge kan den inte säljas till någon annan, såvida inte köparen ångrar sitt köp och drar sig ur.

Vi tar tidigast emot besök från att kattungarna är 4 veckor, men du kan boka din kattunge så länge, om du vill hinna komma och träffa kattungen innan du tingar den (betalar handpenning för den). Det går givetvis bra att tinga din kattunge utan att komma på besök först, du får då bilder och film att se på innan du bestämmer dig. 

Vi kan hålla din kattunge bokad tills den blivit 6 veckor och du hunnit komma hit och träffa den - har du inte tingat den innan dess så blir den till salu igen. Fram tills kattungen är tingad kan både säljare och köpare ångra sig. Är kattungen väl tingad (handpenning betald och tingningsavtal undertecknat) är kattungen reserverad för bara dig fram till avtalad leveranstid. 

Kattungar som är över 6 veckor gamla kan vi inte hålla på några längre stunder, de går endast att boka i någon dag eller två innan handpenning behöver betalas och du därmed tingar din kattunge. 

 

 

LEVERANS:

När kattungen är fullvaccinerad (2 ggr), chipmärkt och hälsoundersökt hos veterinär, samt blivit kastrerad så är den vid ca 12-14 veckors ålder färdig att flytta till sitt nya hem. Ibland tar det ytterligare någon vecka eller två, det beror på kattungarnas vikter och på veterinärens tidsschema (alltså beroende på när det är lämpligt att kastrera kattungen). 

Kattungen hämtas i regel här, av sina nya ägare, men i mån av tid kan vi även köra kattungen till sitt nya hem, mot reseersättning, 35 kr/milen (+ kost & logi om det är väldigt långt borta).

 

 

AVTAL mm:

Jag förbehåller mig alltid rätten till att välja vem som får köpa katt av mig och vilken katt som säljs till vem.

När du köper din kattunge från S*Jörgårdens, till avel eller sällskap, så betalar du din kattunge senast vid leverans via överföring till mitt bankgiro: 472-9661 (Jörgården), eller så swishar du till 1236805253 (Susanne Göransson). Märk inbetalningen med kattungens namn.

Vid leveransen överlämnas också kattungens alla papper såsom: Överlåtelseavtal, Besiktningsintyg från veterinären, Stamtavla i SVERAK, samt skriftliga skötselråd om man så önskar (men de finns även att läsa HÄR på hemsidan).

 

 

FÖRSÄKRING: 

Det är viktigt att du försäkrar din kattunge. Ifall något skulle hända, så känns det tryggt att ha ekonomisk möjlighet att ge kattungen den vård den behöver.

Du är varmt välkommen att kontakta mitt försäkringsombud Irene Norrman (tel 0703716192) på Agria som kan hjälpa dig med din kattförsäkring och svara på alla dina frågor. Jag kan även förmedla kontakt och be Irene ringa upp dig i god tid innan leverans om du vill. 

Vi vill tipsa om att genom att bli medlem i Ragdollklubben så får du 10% rabatt på din agria kattförsäkring! Se nedan 

 

 

MEDLEMSSKAP I RAGDOLLKLUBBEN:

Du erbjuds ett GRATIS kattungemedlemsskap i Ragdollklubben under innevarande år då du köper din Jörgårdare. 

Ett medlemsskap i RK (Ragdollklubben) är väl värt, det är så trevligt med gemenskap med andra ragdollälskare, du får bra erbjudanden, rabatt på din agriaförsäkring, du får vara med på föreläsningar och tävlingar, klubben erbjuder råd och stöd och värnar om vår ras. Så kom ihåg sen att förnya ditt medlemsskap nästkommande år, genom att betala in medlemsavgiften så du får vara fortsatt medlem i rasklubben, gemenskapen och stöttar arbetet för vår underbara ras! 

 

KATTUNGEPAKET:

När det är dags för kattungen att flytta hem till dig, får du med dig ett "Kattungepaket" med foder för första tiden, leksaker, filt som luktar "hemma & mamma", mm. Allt för att underlätta vid flytt till nya hemmet. 

 

Lycka till med era gosiga katter från S*jörgårdens Ragdolls!!!

S*Jörgårdens Campione Olliver