Intresserad av en ragdollunge från Jorgarden?

 

Grattis till ditt val av kattrasen Ragdoll!

Här följer lite info om kattungeköp från Jorgarden Ragdolls:

 

FODER:

 

Kattungarna på Jorgarden äter torrfodret "Pure Natural Kitten Duck" som de har fri tillgång på. De får torrfoder från det att de är 3 veckor gamla, vissa börjar smaka direkt medan andra låter vänta lite på sig och föredrar mammamjölken. 

De får även våtfodret Mjau morgon och kväll från att de är ca 4 veckor och då introducerar vi först våtfodret "Mjau Noga Utvalt Smakrik Mousse Kalkon" som passar väldigt bra för små babykattungar som nyligt börjat äta fast föda, och sen när kattungarna vuxit på sig lite får de i stället portionspåsar med våtfodret "Mjau" bitar i gele eller sås.

Utöver detta får kattungarna även lite laktosfri grädde eller turkisk yoghurt varje dag, medan de är små. 

Kattungen får med sig det kattungefoder (torrfoder och våtfoder) den är vana att äta här, när den flyttar, så det räcker för den första tiden i nya hemmet. 

 

 

TOALÅDA & KATTSAND:

Kattungarna är helt rumsrena när de flyttar. De är vana både vid kattlådor med och utan tak, men vi brukar plocka bort vippluckan så de är inte vana vid lucka. Har du en kattlåda med huv och vipplucka så rekommenderar jag att du tar bort vippluckan första veckan, och sen när du satt tillbaka den så "stoppa in" kattungen i toalådan och låt den lista ut hur den tar sig ut igen och så gör du detta ett par gånger så kan den sen!

När kattungarna är små har de icke-klumpande papperspellets "Toa-Lätt" i lådorna hemma hos oss. Små kattungar smakar på det mesta och vi vill inte riskera att de äter klumpande kattsand som ställer till det i magen på dem. Den här "smaka-på-allt-fasen" går så småningom över och då börjar vi - i god tid innan leverans - vänja över dem till klumpande kattsand i lådorna.

Här hemma hos oss använder vi "Cattia" klumpande sand (den gröna påsen som har lite doft" och vi kan verkligen rekommendera den, är så nöjda med den sanden. Vi kan också såklart rekommendera Everclean klumpande kattsand som är superbra den också, den har vi använt mycket förut men numera har vi enbart "Cattia" då vi föredar ljus/vit kattsand.

Det går såklart bra med vilken klumpande kattsand som helst, så köp det ni tycker verkar bra. Det kan dock vara bra att ha "Cattia" i lådan alldeles i början när ni får hem er kattunge, så den får det så likt som möjligt här hemifrån, den första tiden i nya hemmet. Sen kan ni börja blanda i av den nya sanden om ni föredrar någon annan sort. 

 

 

VÄLHANTERADE:

Vi är noga med att socialisera våra kattungar ordentligt genom att hantera dem från nyfödd fram till leverans.

I början har bebisarna och mamma katt ett eget lugnt rum (ett av våra sovrum) dit de andra katterna inte får komma. När de blivit runt 4-5 veckor får de flytta in i vårt kök där vi ofta är och när de är runt 7 veckor öppnar vi upp till köket och de får tillgång till vardagsrum mm (hela mellanvåningen på vårt hus).

De växer upp mitt i familjelivet. Kattungar från Jorgarden brukar vara väldigt nyfikna och framåt!

 

 

SKÖTSELRÅD & KONTAKT:

Jag skickar med skötselråd där du kan få tips och råd om hur du tar hand om din lilla kattunge.

Jag finns förstås alltid till förfogande om du som kattungeköpare har några funderingar angående din katt, även efter köpet. Är det några problem så hjälper jag gärna till och försöker lösa det på bästa sätt. Det är bara roligt om ni tar kontakt!

Små rapporter om hur det går, om katternas hälsa/ev sjukdomar, ev utställningsresultat, om deras temperament och förstås foton via mail/sms är alltid väldigt välkommet.

Fotografier och all info om hälsa och temperament är otroligt viktigt för mig i mitt avelsarbete för att kunna utvärdera min avel på ett bra sätt. Bilder ni skickar på era Jorgardenkatter hamnar då och då på vår katteri-facebook-sida "S*Jörgårdens Ragdolls" eller på vår instagram: jorgardenragdoll.

 

 

PRISER & KASTRERING

Priserna för våra kattungar varierar, beroende på katt, sällskapspriset är normalt ca 14500-16500 kr men kan variera både uppåt och nedåt. Du är välkommen att höra av dig för exakt prisuppgift på respektive kattunge vid intresse, ifall inte priset redan står utskrivet här på hemsidan. 

Kattungarna som säljs till sällskap levereras kastrerade, i den mån vår veterinär tycker de är tillräckligt stora att kastrera innan leverans, i annat fall ska köparen låta kastrera kattungen senast vid 6 månaders ålder. Kastreringskostnaden tillkommer. 

Kattungar till avel i Sverige från oss kostar från ca 20000-25000 kr och uppåt, helt beroende på katt, enstaka toppkatter kan kosta mer. 

Till övriga nordiska länder och länder inom EU tillkommer 2000:- för rabiesvaccination, pass och merkostnader. 

Kattungar till avel utanför EU kostar mer, priserna varierar beroende på vilken katt och vilket land det gäller. 

Priset på alla katter inkluderar 25% moms. Jag redovisar alla sålda katter och säljer kattungarna "vitt", enligt gällande regler och med alla papper i ordning.

 

 

TINGNING:

En tingningsavgift (handpenning) på 5000 kr tas ut när du tingar din kattunge. Handpenningen återbetalas inte vid ånger, då jag hållit kattungen för din räkning och nekat andra köpare. Däremot återbetalar jag alltid full tingningsavgift om kattungen skulle bli sjuk innan leverans eller om något fel upptäcks vid veterinärbesiktningen. Skulle det vara något mindre fel så kan köparen och jag komma överens om köp till reducerat pris om båda vill.

När du tingar din katt så skrivs ett tingningsavtal som du får med dig hem om du är här på besök, alternativt postar eller mailar vi avtalen  hem till dig för påskrift. När en köpare tingat en kattunge kan den inte säljas till någon annan, såvida inte köparen ångrar sitt köp och drar sig ur.

Vi brukar oftast vilja vänta tills kattungarna är runt 4-6 veckor innan vi tingar bort dem, detta för att hinna utvärdera dem och se om vi vill spara en unge till avel. 

Vi tar tidigast emot besök från att kattungarna är 6 veckor, men du kan preliminärboka din kattunge så länge, om du vill hinna komma och träffa kattungen innan du tingar den (betalar handpenning för den).

Vi kan hålla din kattunge bokad tills den blivit 7 veckor och du hunnit komma hit och träffa den - har du inte tingat den innan dess så blir den till salu igen. Fram tills kattungen är tingad kan både säljare och köpare ångra sig. Är kattungen väl tingad (handpenning betald och tingningsavtal undertecknat) är kattungen reserverad för bara dig fram till avtalad leveranstid. 

 

 

LEVERANS:

När kattungen är fullvaccinerad (2 ggr), chipmärkt och hälsoundersökt hos veterinär, samt blivit kastrerad så är den vid ca 12-14 veckors ålder färdig att flytta till sitt nya hem. Ibland tar det ytterligare någon vecka eller två, det beror på kattungarnas vikter och på veterinärens tidsschema (alltså beroende på när det är lämpligt att kastrera kattungen). 

Kattungen hämtas i regel här, av sina nya ägare, men i mån av tid kan vi även köra kattungen till sitt nya hem, mot reseersättning.

 

 

AVTAL mm:

Jag förbehåller mig alltid rätten till att välja vem som får köpa katt av mig och vilken katt som säljs till vem.

När du köper din kattunge från Jorgarden, till avel eller sällskap, så betalar du din kattunge vid leverans eller dagarna innan via överföring till mitt bankgiro: 472-9661 (Jörgården), eller så swishar du när du är här på leveransdagen, till swishnr: 1236805253 (Susanne Göransson). Märk inbetalningen med kattungens namn.

Har du tidigare tingat kattungen och betalat handpenning så betalas nu resterande belopp av kattungens pris.

Vid leveransen överlämnas också kattungens alla papper såsom: Köpeavtal, Besiktningsintyg från veterinären, Stamtavla i FHK, och Skötselråd (om ni inte redan fått skötselråd när kattungen tingades).

 

 

FÖRSÄKRING: 

Det är viktigt att du försäkrar din kattunge. Ifall något skulle hända, så känns det tryggt att ha ekonomisk möjlighet att ge kattungen den vård den behöver.

Du är varmt välkommen att kontakta mitt försäkringsombud Irene Norrman (tel 0703716192) på Agria som kan hjälpa dig med din kattförsäkring och svara på alla dina frågor.

Vi vill tipsa om att genom att bli medlem i Ragdollklubben så får du 10% rabatt på din agria kattförsäkring! Se nedan 

 

 

MEDLEMSSKAP I RAGDOLLKLUBBEN:

Du erbjuds ett GRATIS kattungemedlemsskap i Ragdollklubben under innevarande år då du köper din Jorgarden-kattunge. 

Ett medlemsskap i RK (Ragdollklubben) är väl värt, det är så trevligt med gemenskap med andra ragdollälskare, du får bra erbjudanden, rabatt på din agriaförsäkring, du får vara med på föreläsningar och tävlingar, klubben erbjuder råd och stöd och värnar om vår ras.

Så kom ihåg sen att förnya ditt medlemsskap nästkommande år, genom att betala in medlemsavgiften så du får vara fortsatt medlem i rasklubben, gemenskapen och stöttar arbetet för vår underbara ras! 

 

KATTUNGEPAKET:

När det sen är dags för kattungen att flytta hem till dig, får du med dig ett "Kattungepaket" med foder för första tiden, leksaker, filt som luktar "hemma & mamma", mm. Allt för att underlätta vid flytt till nya hemmet. 

 

Lycka till med era gosiga katter från Jorgarden Ragdolls!!!